Efekty
Efekty realizacji programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019
Ośrodek Pomocy Społecznej w Oleśnie z terenu województwa opolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 447 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Olesno. Wydaliśmy osobom potrzebującym 20,7146 ton żywności tj. 1493 paczki żywnościowe;
W ramach Podprogramu 2019 dla 50 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono dwa warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – w formie zdalnej wydawniczej dla 25 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – w formie zdalnej wydawniczej dla 25 uczestników.
Jednocześnie pragniemy podziękować Pani Renacie Wolny sołtysowi Wysokiej za pomoc i zaangażowanie w realizację Programu POPŻ Podprogram 2019.